Katero vino izbrati poleg izbrane hrane?

Skrbno izbrana pijača naj bo vedno pika na i vsake romantične večerje.  Večina ljudi pa se ravno tukaj znajde pred zagato. Katero vino postreči zraven določene hrane. Kozarci za vino naj bodo iz tankega stekla, čisti  in nepoškodovani.

Pravilna izbira vina in kozarca

Vino natočimo v kozarca, ki so naj bodo iz tankega stekla, čisti in nepoškodovani.  Belo vino postrežemo v kozarcih tulipanaste oblike, ki so spodaj širši, zgornji rob pa se zoži. Pecelj mora biti daljši, da pri pitju vina ne grejemo z rokami. Kozarci za rdeča vina so še večji in bolj zaobljeni, da se vino lahko zrači in dobi lepši vonj.

Penino ali šampanjec pa postrežemo v ožjih, elegantnih kozarcih v obliki podaljšanega tulipanovega cveta, v katerih lahko opazujemo ples mehurčkov od dna proti vrhu.

Temperatura vina

Vino mora biti ohlajeno na primerno temperaturo. Penino postrežemo ohlajeno na 6–8 stopinj, bela vina na 8-10°C stopinj dozorela bela vina na 12°C rdeča vina pa na 12-°C.

Pravilna izbira vina k jedi

Za aperitiv je primerna kakovostna suha penina, zraven katere lahko postrežemo manjše prigrizke.

Namen aperitiva je izločanje želodčnih sokov in spodbuditi tek. Sladke žgane pijače niso primerne, saj zaradi večje vsebnosti alkohola in sladkorja povzročajo občutek sitosti.

Za izbiro vina, ki ga postrežemo k točno določeni jedi obstajajo pravila, vendar se v zadnjem času izbira vedno bolj prepušča posameznikovemu okusu. Pri tem moramo upoštevati celo jed, tudi omako, ki močno vpliva na okus jedi. K omaki kiselkastega okusa postrežemo vino z večjo vsebnostjo kislin. K lažjim jedem postrežemo lahka vina, k začinjenim  ali mastnim jedem pa težja, aromatična in starana vina.

Katero vino izberemo za določeno jed

Rdeče vino postrežemo k jedem iz rdečega mesa, ovčetini, govedini in divjačini, biftku in različnim golažem. Dobra izbira pa so tudi poleg sirov ostrega okusa kot camembert in brie.

Če je naša izbira sladica ali pusta hrana zraven postrežemo sladka vina.

Suho ali polsuho penino postrežemo k topli ali hladni predjedi, če pa jo želimo postreči h glavni jedi, moramo izbrati penino z bolj polnim in intenzivnim okusom, oziroma tisto kjer je osnovno vino barikirano. K težjim sladicam navadno postrežemo polsuhe penine, k lažjim sladicam pa se odlično podajo polsladke penine, kot je na primer muškatna penina.

Polsladka vina postrežemo k obloženim kruhkom, namazom in paštetam.

Suha in polsuha vina so nekoliko bolj kislega okusa, zato se prilegajo k ostrim pikantnim jedem, ribam in morskim sadežem ter testeninam.

V naši spletni trgovini imate na voljo posebno penino iz rdečega piva, ki se odlično poda k pivskim sladicam.