Je pivski trebuh res povezan s pivom?

Čeprav piva v resnici nekateri sploh ne pijejo, pa imajo tako imenovani pivski trebuh, spet drugi, ki ga radi pijejo, pa imajo popolnoma raven trebuh. Pivski trebuh je pogostejši pri starejših ljudeh. V telo vnašajo enako količino hrane, fizična aktivnost pa je manjša. Zaradi upadanja hormonov v starejših letih pa se prične delati pivski trebuh.

Pa je pivski trebuh res od piva?

V Nemčiji so znanstveniki med obsežno raziskavo ugotovili, da pivski trebuh pravzaprav ni posledica pitja piva. Pivo sicer pripomore k povečanju celotne telesne teže pri obeh spolih, nikakor pa ta pijača ni kriva za t.i. pivski trebuh.Tisti, ki naj bi dnevno zaužili večjo količino te priljubljene hmeljne pijače, kot je priporočeno, to je pri ženskah malo in pri moških veliko pivo, so se v povprečju sicer zredili, toda znanstveniki, ki so 4 leta proučevali obsege trebuhov in težo 20.000 ljudi, niso zasledili nobene konkretne povezave med pivom in povečanim obsegom trebuha.

Kaj sploh povzroča napihnjen trebuh?

Razlog zanj največkrat ni v pitju piva, ampak v prevelikem vnosu dnevnih kalorij. Zaradi njih se vam trebuh veča in visi čez hlače. Pločevinka piva ima okrog 150 kalorij, poleg tega pa pivo vzbuja občutek lakote. Če pijete pivo, ste hitreje lačni in večkrat posegate po hrani. Zraven piva pa najbolj pašejo slani prigrizki. Zato je kombinacija piva in hrane tista, ki vas redi.

Zakaj se maščoba nabira na trebuhu?

Ko v telo vnesete preveliko količino hrane, se ta pretvarja v maščobo in ne v energijo. Ta maščoba pa se nalaga na telo. Kje se bo najhitreje naložila, je odvisno od vaših let, spola in hormonov. Ženskam se maščoba najhitreje nabere na zadnjici, stegnih in rokah, moškim pa na trebuhu.

Kako se ga rešiti?

S telovadbo! Pomembne so vaje za noge in hrbet, delajte čim več počepov in ostale vaje, ki bodo krepile mišice vaših nog in hrbta. Vsaj štirikrat tedensko vadite po 20 minut in se vsaj trikrat tedensko odpravite na daljši sprehod.

Jejte zdrave maščobe, ki so bogate z omega 3: losos, avokado, oreški … imejte več manjših obrok dnevno, pojejte čim več sadja in zelenjave in pijte veliko tekočine.

Pivu se ni potrebno odreči popolnoma,. Raziskava je pokazala, da pivo zmanjšuje nivo stresa, prav ta pa je lahko eden od krivcev za debel trebuh. Seveda pa je zelo pomembno, da pivo pijete v zmernih količinah.