Konopljin čaj – Alternativa in osvežitev

Konopljin čaj pripravljamo z namakanjem zdrobljenih posušenih listov. Tako pripravljenim čajem, kjer uporabimo del ali celotno rastlino, pravimo zeliščni čaji. Zaradi tega čaj iz listov industrijske konoplje in njenih vršičkov uvrščamo med zeliščne čaje, četudi imajo podoben fenolni profil kot zeleni čaj. Liste in vršičke industrijske konoplje namreč nabiramo ročno v času cvetenja.

Številne znanstvene raziskave so pokazale tudi določene pozitivne učinke, ki jih prinaša redno pitje čaja iz industrijske konoplje:

Pomirja, ugodno vpliva na imunski sistem, prebavo, ožilje in srce. Pomaga pri zniževanju holesterola in sladkorja v krvi. Prispeva k boljšemu splošnemu počutju in je odličen antioksidant. Konopljin čaj ne vsebuje THC, zato njegovo uživanje ne povzroča omamljenosti. V zmernih količinah je konopljin čaj primeren tudi za otroke. Priporočena zaužita količina za odraslo osebo, je tri skodelice svežega čaja dnevno. Za otroka upoštevamo polovično količino. Za boljše učinke je priporočljivo, da ga skuhate v mleku.