Kostanj in njegova zdravilna moč

Jesen nas poleg bogatih barv obdari še s številni plodovi, ki jih v tem letnem času na manjka. Ob sprehodu po mestnih ulicah nas omami vonj po sveže pečenem kostanju, s katerim si lahko pogrejemo premražene prste. Kostanj je v preteklosti imel mnogo večji pomen v prehrani, kot ga ima danes. Danes predstavlja predvsem jesensko popestritev jedilnika.

Ogromno hranilnih snovi, a malo kalorij

Kostanj obogati naš imunski sistem s hranljivimi sestavinami in okrepi naš krvni obtok. Ima visoko energetsko vrednost in veliko vsebnost vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, med drugim kakovostnih beljakovin. Ker je sestavljen iz škroba, je manj kaloričen od drugih semen in oreščkov z veliko vsebnostjo maščob in beljakovin. Zaradi bogate in vsebinsko pestre prehranske vrednosti je primeren za otroke in starejše, za športnike in ostale, ki so telesno aktivni.

Veliko različnih vitaminov

Kostanj vsebuje veliko C vitamina in 100 g kostanja pokrije tri četrtine dnevnih potreb odraslega človeka po vitaminu C, poleg tega pa še vitamin B6 in vitamin A. Vitamini so pomembni pri gradnji zob in kosti, uravnavajo tudi delovanje ožilja. Njihova pomembna vloga je tudi zaščita kože pred staranjem, hkrati pa pomagajo preprečevati razdražljivost ter izboljšujejo spomin in koncentracijo.

Vlaknine

Vlaknine, ki se nahajajo v kostanju, znižujejo nivo škodljivega holesterola v krvi in preprečujejo njegovo absorbcijo v črevesje.

Folna kislina

Kostanj vsebuje veliko folatov in je priporočljiv za nosečnice. Folna kislina igra namreč pomembno vlogo pri tvorbi rdečih krvnih celic in sintezi DNK. Ustrezna količina uživanja hrane, bogate s folati, pomaga pri preprečevanju okvare nevralne cevi pri plodu.

Ne vsebuje glutena

Kostanj ne vsebuje glutena, zato je zelo pomembne pri prehrani bolnikov s celiakijo. Zaradi visoke vsebnosti škroba je iz kostanja mogoče izdelati moko, ki jo uporabljamo samostojno ali pa jo zmešamo z ajdovo, riževo, konopljino ali kamutovo moko. Kostanjeva moka je primerna za pripravo peciva in kruha.

Zdravilna moč kostanja sega v pradavnino, najstarejši kostanji pa so stari čez tisoč let. Slovenci poznamo zelo veliko kuharskih receptov, ki vključujejo kostanj, vendar ga vedno manj uporabljamo v vsakodnevnih kuharskih receptih. Najraje ga imamo sveže pečenega ali kuhanega.