Grozdje za boljši spomin

Kultura in opojne lastnosti vinske trte in grozdja so stare, kot so stari naseljenci na naših tleh.  Že Kelti so štiri stoletja pred našim štetjem razširjali vinsko trto, ki so jo Rimljani nato še razširili. Grozdje je eno najstarejših ljudskih zdravil, ki mu še danes posvečamo veliko pozornosti.

Nasveti za zdravljenje pri različnih  težavah

Grozdje je ena od najdejavnejših vrst sadja in hrane nasploh. Vendar tudi ena od najbolj škropljenih.Zato je poreklo grozdja zelo pomembno. Prehransko najučinkovitejše so rdeče, torej temno vijolične sorte grozdja s čim temneje obarvano lupino. V njih je največ flavonoidov,ki so nosilci barve tega sadja in so odgovorni za številne ugodne učinke na zdravje ljudi, zlasti na srčno-žilni sistem.

Za zdravljenje se uporablja grozdje, grozdni sok, sok iz same vinske trte in ter pečke. Ker pa grozdje vsebuje veliko sladkorja, ni priporočljivo za diabetike.

Proti ledvičnim kamnom

Uporabimo sok iz zarezane vinske trte. Dobimo ga tako, da del trte zarežemo z nožem, na dno dodamo cevko, po kateri se sok steka v stekleničko. Jemljemo tri do štiri žličke soka na dan.

Proti kašlju, obolelim ledvicam in zaprtju

V primeru težav s kašljem, ledvicami in zaprtjem dnevno pojemo 100 do 150 gramov grozdja  v treh obrokih.

Za čiščenje in izboljšanje krvi

V primeru slabokrvnosti na hitro prepražimo mešanico iz enakih delov grozdnih pečk, ječmenovih kalčkov, špargljev in cikorije. Iz sestavin skuhamo kavo in jo po požirkih pijemo čez dan.

Proti obolenjem jeter

Če imamo težave z jetri trikrat dnevno spijemo kozarec grozdnega soka.

Proti obolenjem prostate

10 dni jemo po vsakem obroku pol kilograma črnega grozdja, spijemo čaj iz ene žličke na drobno narezanih svežih ali suhih listov vinske trte.

Za zmanjšanje povišanega holesterola

Pri povišanem holesterolu popijemo kozarec vina na dan. Pomaga pa tudi,  če jemo sveže grozdje in pijemo grozdni sok.

Za povečanje telesne teže

Če imamo težave s prenizko težo jemo 20 do 25 dni črno grozdje, ki zori in sicer pol kilograma do kilograma na dan, eno uro pred obroki.

Proti vnetju oči

V primeru vnetih oči, si oči večkrat obložimo z obkladkom, ki je namočen v sok vinske trte.

Za krepitev odpornosti organizma

V jesenskem času, ko moramo krepiti organizem, si pripravimo napitek iz litra belega vina, ki mu dodamo glavico česna in 50 gramov smrekovih storžev. Pustimo stati 10 dni, nato pijemo enkrat do dvakrat dnevno po eno skodelico napitka po jedi.

Proti ranam zaradi dolgega ležanja

Del bolnikove kože, kjer najpogosteje leži, umivamo z vinskim kisom. Na ta način preprečimo, da bi se pojavile rane. Tudi zdravi ljudje bi se občasno morali umiti z vinskim kisom, saj ta čisti kožo, odpira pore in krepi krvni obtok.

Proti arteriosklerozi

Naredimo kuro s svežim grozdjem tako da dva tedna pojemo vsak dan en do tri kilograme grozdja, brez pečk in kožice.

Za boljši spomin

Jagode večjega grozda, dve olupljeni pomaranči, štiri lešnike in eno figo zmeljemo v mešalniku in jemo med glavnim obrokom več dni zaporedoma.

Proti revmi

Boleča mesta masiramo z belim vinom, ki ga segrejemo do 70 stopinj C, in jih zavijemo v flanelasto krpo.