Zakaj so buče tako priljubljene?

 

Nekatere so namenjene zgolj dekoraciji, druge bogatijo jesenske jedilnike, v vsakem primeru pa njihova priljubljenost narašča. Razvijajo so nove in nove sorte, vendar tudi stare vrste ne tonejo v pozabo.

Čeprav so bogate s kalijem, vsebujejo malo hranljivih snovi in so priporočljive za primerno in dietno prehrano. Lahko se mešajo s katero koli drugo hrano, saj je njihov okus nevtralen.

Lahko jih kuhamo in vlagamo ali jemo jemo surove. V lupini je veliko karotinov in magnezija. Buče in bučke vsebujejo še C vitamin, kalij in so dober vir vlaknin. Pomagajo hujšati, izboljšujejo koncentracijo, krepijo srce, odvajajo vodo iz telesa, razstrupljajo črevesje, krepijo imunski sistem in vse telesne sluznice. Uživamo lahko tudi sok iz plodov, za katerega so ugotovili, da pomaga pri zdravljenju psoriaze, če se še hkrati sončimo in kopamo v morski vodi.

Buče pospešujejo nastajanje urina, priporočamo pa jih kot prehrano ljudem, ki jih pestijo bolezni kot so protin, vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja in sladkorna bolezen.

Buče uživamo kuhane (pire), pečene ali pa v obliki soka iz sveže nastrganih plodov. Buče delujejo tudi pomirjevalno ter so koristne pri vnetjih tankega črevesja in pri krvavi diareji.

Bučna semena  so uporabna kot zdravila za izločanje črevesnih parazitov. Seme buče ima dobro lastnost, saj ne draži sluznice in ni strupeno, poleg tega pa ga lahko jemljemo več dni zaporedoma, saj nima nobenih stranskih učinkov. Seme moramo olupiti tik pred uporabo in odvržemo samo trdo lupino, ne pa tudi sive zelene ovojnice semena, ki je pod njo, kajti v njej so zdravilne snovi.