Konopljin čaj – Sivka

Imate tudi vi težave z nespečnostjo?

Nespečnost in motnje spanja muči dobro tretjino prebivalcev zahodnega sveta, zaradi kronične nespečnosti pa po statistikah trpi več kot deset odstotkov celotnega prebivalstva. Vendar te težave niso prisotne zgolj v času spanja, temveč se prenesejo tudi v stanje budnosti.

Že par dni  nespečnosti je lahko zoprnih, ko pa pride do kronične nespečnosti, lahko le-ta  resno ogroža naše zdravje. O nespečnosti govorimo, ko človek ne more zaspati in ima težave, povezane z nočnim prebujanjem in prezgodnjim jutranjim zbujanjem.

Noč je dolga, ko se človek nejevoljen premetava pod odejo. Ko jutro končno pride je utrujen, slabe volje. To počutje se nadaljuje skozi cel dan, saj ga spremlja zaspanost, razdražljivost, nejevolja, preobčutljivost in močna dovzetnost za vse škodljive dejavnike iz okolice.

Pri vseh opravilih in obveznostih je neučinkovit, njegovo slabo počutje in razdražljivost, pa se kot magnet prenaša na vse, ki se znajdejo v njegovi bližini. Le-ti se ga, v kolikor je le mogoče  počasi začnejo izogibati.

Oblike nespečnosti

Prehodna nespečnost

Prehodna nespečnost traja le nekaj dni. Vzroki zanjo so različne stresne situacije, npr. napetost, preobremenjenost in stres, intenzivna telesna dejavnost (manj kot štiri ure pred odhodom v posteljo). Prehodnega značaja so težave s spanjem pred pomembnim izpitom, poslovnim sestankom, po sporu z drago osebo, začetkom šole, menjavo službe, ter ob ostalih nepričakovanih spremembah. Motnje spanja se pojavijo tudi zaradi  bolezni, akutnega obolenja, poškodbe, kirurškega posega, spalne navade partnerja, hrupa, svetlobe in drugih motečih dejavnikov.

Takšne motnje so kratkotrajne narave. Človek pogosto slabo spi, ko je zdoma, zlasti če je pri tem zamenjal časovni pas. Ko takih motenj ni več, se spet povrne dober spanec.

Kratkotrajna nespečnost

Kratkotrajna nespečnost traja največ tri tedne. Nastane npr. po .. Pomeni nezmožnost kakovostnega spanja, ki traja od štiri tedne do šest mesecev. Povzročajo jo dolgotrajnejša napetost, preobremenjenost in stres v domačem in delovnem okolju, hujše bolezni, motnje in poškodbe, duševne motnje in duševne oziroma socialne travme, smrt družinskega člana, razveza z zakoncem.

Posamezniki so navadno zaskrbljeni zaradi svoje nespečnosti, kar stanje le še bolj zaplete. Po odstranitvi vzroka ali po prilagoditvi na nove razmere se moteni spanec vrne v normalnega.

Kronična ali dolgotrajna nespečnost

Kronična ali dolgotrajna nespečnost traja več kot šest mesecev. Prizadeta oseba ne more zaspati, se večkrat zbudi, spanec je utrujajoč in ni dovolj krepčilen. To se dogaja vsaj trikrat na teden en mesec ali dlje.

Strokovnjaki iz vseameriškega združenja Association of Sleep Disorders Centers kronično nespečnost pripisujejo telesnim in duševnim zapletom, pa tudi psihosocialnim motnjam. Med njimi je pogosto močno smrčanje, pa tudi motnje dihanja, delovanja srca in ožilja ter mišičja in živčevja.

Kje iskati vzroke nespečnosti?

Vzrokov za motnje spanja je veliko in so lahko zelo različni. Povzročajo jih tako telesne ali duševne motnje kot tudi zgolj slabe spalne navade. Vzrok za slabo spanje je lahko resna bolezen, lahko je posledica zlorabe zdravil ali drog, motnja spanja utegne nastati zaradi vplivov okolja, lahko je simptom kake druge bolezni ali pa je izključno vezana na spanje.

Psihološki dejavniki

Nespečnost sodi v tisto vrsto zdravstvenih težav, pri katerih lahko s spremembo obnašanja in načina življenja naredimo največ, pogosto celo več kot z zdravili. Ameriški zdravniški kolegij je leta 2016 objavil praktične klinične smernice za obravnavo kronične nespečnosti, ki temeljijo na sistematičnem pregledu randomiziranih, kontroliranih raziskav med letoma 2004 in 2015, v katere so bili vključeni pacienti s kronično nespečnostjo. Smernice dajejo priporočila za ukrepe pri obravnavi bolnikov s kronično nespečnostjo, ki so stopnjevana glede na kakovost znanstvenih dokazov o učinkovitosti teh ukrepov.

Dovzetnost za nespečnost

Nekateri ljudje so bolj občutljivi, ko gre za spanje, podobno kot druge pogosteje boli glava, se hitro prehladijo ipd. Ko spoznajo svojo ahilovo peto, jih nespečnost ne skrbi več, saj vedo, da bo minila, obenem pa si prizadevajo za maksimalno spalno higieno.

Dolgotrajnejši stres

Stres lahko povzroči in poslabša nespečnost. Težave doma in na delovnem mestu oziroma pri študiju, bolezen v družini, finančni problemi, neizpolnjena pričakovanja, zatrte ambicije in notranje nezadovoljstvo botrujejo nespečnosti. Vsaj polovica težav s spanjem je posledica psiholoških dejavnikov, kot so strah, depresija in tesnoba.

Priučena, naučena nespečnost

Posamezniki, ki slabo spijo, se pogosto bojijo, kaj bo z njimi naslednji dan, skrbi jih, kako bodo zaradi neprespanosti kos obveznostim. O tem premišljujejo, ko se premetavajo v postelji, zato so težave s spanjem še večje. Pogosto jih obremenjuje že sama misel na odhod v posteljo, zaskrbljenost in strah pa jim preprečujeta, da bi zaspali, tudi ko so zelo utrujeni.

Kako premagati nespečnost?

Mnogi lahko brez težav zaspijo v spremenjenem okolju in pri drugih, zlasti rutinskih opravilih (branje, učenje, ročna dela, gledanje televizije, poslušanje glasbe ipd.). Poskrbite za spalne navade, ki so vam pisane na kožo in sprostitev.

Več preberite v tem prispevku.

Naravna pomoč za nespečnost vam hitro vrne nočni počitek

Tudi preventiva ključna v boju proti nespečnosti, zato se je je potrebno lotiti preudarno in drugim sezonskim obolenjem, zato se je je treba lotiti preudarno. Več gibanja, manj stresa in z uravnoteženo prehrano, ki jo boste obogatili s pravimi dopolnili. Naravna zelišča so nedvomno prava izbira, če želite premagati to nadlogo. Zelišče, ki vas bo s svojim vonjem nežno zazibalo v spanec je nedvomno sivka. Pred spanjem spijte skodelico sivkinega čaja z dodanimi drugimi zelišči, ki bodo odigrala pomembno vlogo pri mirnem nočnem počitku.