Zakaj pozimi pogosteje zbolimo?

Pozimi smo vsi pripravljeni na to, da bomo pogosteje zboleli. Za prehlade krivimo sneg, mraz nizke temperature, redkokdaj pa se vprašamo, kdo je pa dejanski krivec za zimske nadloge. o, da smo več bolni zaradi mraza, večje vlage in vetra, dejansko ne drži. Prav tako kot v drugih  letnih časih so za širjenje okužb tudi pozimi krivi virusi in bacili, ne pa vremenske spremembe. So pa pozimi zaradi različnih dejavnikov mnogo boljši pogoji za njihovo širjenje.
Pa si poglejmo nekaj najpogosteje spregledanih dejavnikov, zaradi česar pozimi hitreje zbolimo.

Pomanjkanje tekočine

Pozimi avtomatsko pijemo manj kot poleti, čeprav naše telo potrebuje prav toliko tekočine kot poleti. Priporočljivo je piti toplo ali mlačno vodo. Pomagala nam bo izboljšati prebavo, pospešila bo potenje in izločanje strupov, dihala bodo manj zasluzena in zaradi vsega tega bo imunski sistem močnejši. Naša sluznica bo manj izsušena, zato se bo lažje branila pred  virusi in bakterijami.

Na jedilniku je premalo sadja in zelenjave

Na naših vrtovih pozimi pač nič ne zraste, zato zaužijemo manj snovi, ki so potrebne za krepitev obrambnega sistema našega telesa. Imunski sistem oslabi tudi zato, ker se zaloge vitalnih snovi izpraznijo. Pri prehrani moramo biti zato dosledni: biti mora redna in raznolika, pomanjkanje vitaminov in mineralov pa nadomeščajmo s prehranskimi dodatki. Strokovnjaki svetujejo tudi izogibanje sladkorju, ob pojavu smrkanja pa izogibanje mleku in mlečnim izdelkom, ki naše telo še bolj zasluzijo.

Pomanjkanje spanja in gibanja na svežem zraku

Pozimi so nujni redni sprehodi ali aktivnosti v naravi. Z rednim gibanjem se bomo mnogo lažje izognili tudi depresiji in potrtosti, ki sta pozimi pogostejši tudi zato, ker svojega življenjskega ritma ne moremo kaj dosti prilagajati letnemu času oziroma ritmu narave. Dnevi so krajši, zato telo pričakuje, da si bomo privoščili več počitka in daljši spanec, mi pa si zaradi vseh obveznosti tega žal ne moremo privoščiti. Zato smo pozimi bolj izčrpani in hitreje utrujeni, vse to pa tudi prispeva k slabitvi imunskega sistema.

Premalo zračenja in umivanja rok

Pozimi je v zaprtih in bolj ogrevanih prostorih vlaga dokaj nizka in zrak zelo suh, to pa so odlični pogoji za širjenje virusov in bakterij. V takih pogojih še bolj izsušimo sluznico in ji otežimo obrambo pred mikrobi. Ker se z rokami dotikamo marsičesa, tudi okuženih ljudi, si jih pogosteje in bolj temeljito umivamo z milom, ob obvestilih o pandemičnem širjenju gripe pa uporabljamo tudi razkužila.