Zakaj so pomembni izotonični napitki?

Pomlad je čas, ko slečemo težka zimska oblačila in posežemo po lahkotnejših. Takrat opazimo spremembe, ki so nam jih prinesle zimske pregrehe pred televizorjem z vrečko slastnih prigrizkov v roki. Stara oblačila so pretesna, trebuh obdajajo reševalni obročki. V glavi zaslišimo alarm, ki nas poziva k telesni aktivnosti.

Hitro želimo izgubiti nekaj odvečne teže zato se odločimo za telesno aktivnost, ki bo odplaknila naše odvečne kilogramčke. Poleg vadbe pa je potrebno poskrbeti še za uravnovešeno prehrano in seveda dovolj tekočine.

Med posameznimi aktivnostmi se naše telo poti in pri tem ne izgubljamo zgolj vode, pač pa tudi za telo nujno potrebne elektrolite kot so natrij, kalij, kalcij, magnezij in klorid. V kolikor je ravnovesje med vodo in elektroliti moteno, je telo podvrženo stresu.

Kdaj veste, da pijete dovolj?

Ali imamo v telesu dovolj tekočino najenostavneje ugotovimo po barvi in vonju urina. Če je urin svetlo rumen, je v našem telesu dovolj tekočine. Če pa je temnejše barve z močnim vonjem, pa pomeni, da premalo pijemo, v telesu pa se nalagajo strupene snovi.  Dehidracija povzroča slabost in neugodje zaradi zmanjšanega pretoka krvi v prebavne organe. Dehidracija ali izsušitev pomeni pomanjkanje vode v telesu. Navadno dehidracija nastopi kot posledica bolezenskega stanja, povišane telesne temperature, driske, zastrupitve s hrano, bruhanja…, lahko pa je posledica prekomernega potenja in izpostavljenosti vročini ob hkratnem manjšem vnosu tekočine.

Koliko vode je potrebno popiti?

S hrano jo povprečno vnesemo vsak dan 1 liter  tekočine, pri metabolizmu nastane dodatnih 0.25 litra vode. Preostanek 1,5 do 2 litra moramo dnevno v telo vnesti s pijačo. Poleti, ko je vroče in se potimo, potrebujemo več tekočine, ravno tako ob povečani telesni aktivnosti.Če je v našem telesu le 1 % manj vode od potrebne količine, bomo občutili močno žejo in naše fizične sposobnosti se bodo zmanjšale za 10 %.

Kdaj je potrebno piti izotonične napitke?

Voda je najboljša pijača za povrnitev izgubljene tekočine. Pri zelo intenzivnem potenju in ko telesna aktivnost traja vsaj 1 uro pa voda ni več najboljša izbira nadomestitev izgubljene tekočine. Voda po sestavi ni enaka kot telesne tekočine in se v želodcu zadrži le kratek čas,  potem pa se izloči z urinom. Hkrati pa se z njo izločijo še mineralne snovi. Zato je z vnosom tekočine najprej potrebno nadoknaditi natrij. Strokovnjaki priporočajo, da je najbolje piti izotonični napitek takoj na začetku treninga, saj med treningom telo izgublja vodo, elektrolite in energijo. Izčrpanost organizma lahko povzročita dehidracija in poraba ogljikovih hidratov kot vira  energije. Z uživanjem takšnih napitkov lahko utrujenost mišic odložimo in povečamo vzdržljivost.

Koliko tekočine je med fizično aktivnostjo potrebno popiti?

Rezultati raziskav so pokazali, da je optimalen vnos izotoničnih napitkov med 0,5 l in 1 l na uro. Vnašanje tekočine med telesno aktivnostjo je odvisno od posameznika, vremenskih razmer ter od intenzivnosti in trajanja aktivnosti.

Strokovnjaki priporočajo:

  • 0,25 l do 0,5 l tekočine dve uri pred začetkom aktivnosti;
  • 0,15 l do 0,25 l neposredno pred vadbo;
  • med treningom približno 0,15 l na vsakih 15 do 20 minut vadbe;
  • takoj po treningu 0,5 l tekočine.

Če upoštevamo sestavo in namen uporabe izotoničnih napitkov, lahko na koncu zaključimo, da lahko vsi, ki se več potijo, zaradi njih le pridobijo. Ti napitki predstavljajo zelo enostaven način za hitro in učinkovito rehidracijo.