Zakaj je pomembna meditacija

Poleg spomladanskega čiščenja telesa je pomembno tudi notranje čiščenje našega uma. Meditacija, pravilno dihanje, joga in druge sprostitvene tehnike nam pomagajo pri sprostitvi, notranjem ravnovesju im nas napolnijo z energijo. Pri tem je pomembna tudi pozitivna naravnanost tako do sebe kot okolico.

Poiščimo otroka v sebi in sprostimo svojo otroško igrivost, bodimo čim več v naravi, izvajajmo dihalne vaje saj s tem omogočimo telesu duhovno in telesno ravnovesje.

Kaj je meditacija

Meditacija je več kot globoka telesna in umska sprostitev. Z različnimi meditacijskimi tehnikami se sproščamo in gradimo življenjsko energijo, razvijamo sočutje, ljubezen, radodarnost in odpuščanje. Meditacija nas postavi v vlogo opazovalca vsega okoli nas in v nas samih in nam omogoča, da pridemo sami v stik s seboj. Meditacija ni le sedenje v tišini. Napolni nam baterije, ko smo utrujeni ter uredi naše misli in čustva, ko smo zmedeni in preobremenjeni.

Kaj je namen meditacije

Namen meditacije je očistiti svoj zastarelih, naučenih vzorcev brez miselnih procesov, sovraštva, pohlepa in ljubosumja. Meditacija pripelje um v stanje miru, zavedanja, koncentracije in vpogleda v to kdo si in kdo so ljudje okrog tebe. Bolj, kot to razumeš boljši si v vseh vlogah, ki jih kroji življenje. Meditacija pomeni notranje raziskovanje, samoopazovanje in spoznavanje nas samih. Z meditacijo se naučimo prepoznati naše stare vzorce, naše naučene odzive in pospravljanje našega življenja v predalčke. Vendar učinek je ravno nasproten od pričakovanega, saj namesto reda, ki ga pričakujemo dobimo še večji kaos. Izkušnje kategoriziramo med dobre in slabe ter se izgubljamo v množici Izgovorov. Pogojujemo našo srečo in zadovoljstvo in prelagamo odgovornost na druge. Če bi imel več denarja, boljšega partnerja, drugo službo… bi bil srečen. To smo se naučili, ne da bi vedeli in videli, da s tem omejimo velik del informacij in da smo ves čas v dirki, brez cilja.

Kako meditirati

Vsak dan si privoščite nekaj minut za meditacijo. Če niste še nikoli meditirali, si za začetek vzemite pet minut. Poskbite za prijetno vzdušje, sedite, obmirujte, opazujte svoje dihanje in mislim dovolite sprehod po vašem umu. Če ne izginejo, se ne obremenujte. Um je navajen da misli. zato se jih ne skušajte na silo znebiti.

Obstaja veliko literature in veliko tečajev za različne vrste meditacije. Če se z meditacijo šele seznanjate boste sčasoma sami odkrili ali ustvarili metodo, ki vam do najbolj odgovarjala.

Lahko tiho sedite v tišini in se vprašate:”Kaj želim izvedeti?” Ne bodite razočarani, če odgovor ne bo prišel. Dajte mu čas in vedite, da prišel, ko bo čas za to. Ne obremenjujte se ali ste naredili kaj narobe, saj pravilen ali napačen način meditacije ne obstaja.

Druga oblika meditacije je tiho sedenje in opazovanje dihanja. Opazujte kako vdih prihaja v vaše telo in kako ga izdih zapušča. Ko vdihnete, recite ena, ko izdihnete, recite dve. Tako štejte do deset. Nato začnite ponovno od začetka. Če se vmes zalotite, kako pospravljate, začnite ponovno z ena. Če vmes opazite, da ste nehote prešteli do trideset, nič hudega. Ponovno se vrnite na začetek.

Vsakodnevna meditacija vam bo pomagala. Začnite s petimi minutami na dan in z majhnimi koraki boste prišli do petnajstih in dvajsetih minut.

Učinki meditacije

  • Osvobajanje živčnega sistema pred napetostjo in stresom.
  • Intenzivno sproščanje zdravju koristnih hormonov sreče oz.endomorfinov.
  • Globoka sprostitev, ki pomeni globlji počitek kot v najglobljem snu.
  • Zmanjševanje krvnega pritiska in pomoč pri uravnavanju srčnega utripa.
  • Odpravljanje čustvenih blokad in navezanosti ter ponovna povezava s seboj in svojo resnico.
  • Povečevanje imunosti, zmanjševanje stresa, depresije in anksioznosti.
  • Izboljšanje odnosov v družini in okolju in razvijanje višjega stanja zavesti.

Meditacija tako lahko postane tudi poslušanje prijetne glasbe, vrtnarjenje, sprehod v naravo, tuširanje, kuhanje, izvajanje joge, oziroma katerakoli druga vsakodnevna dejavnost.