Zakaj je vez med bratom in sestro tako močna

Čeprav sta v otroških letih najpogosteje kot pes in mačka, je vez med njima že takrat močna in drugačna od ostalih. Njun odnos gre skozi vse faze od močnega rivalstva v otroških letih, do najmočnejše podpore v zrelih letih. Brat in sestra se imata na poseben način, tudi takrat ko se  ravsata in glasno prepirata ter nastopata drug proti drugemu kot najhujša nasprotnika.

Bratov in sester si ne moremo izbirati, to je privilegij, ki ga mnogi poznajo, mnogi pa jim zavidajo. Psihologinja Dragana Medić pravi, da je ta odnos velikokrat ključnega pomena, za vse ostale relacije, ki jih bosta kasneje tako deček kot deklica imela v kasnejšem življenju.

Ljubezen med bratom in sestro je specifična in prehaja skozi različne faze.

1. Ljubosumje v zgodnjem otroštvu

V zgodnjem otroštvu prevladuje nestrpnost, ki ji sledi nerazumevanje in ljubosumje, saj se otroci borijo za starševsko pozornost. Deklice so bolj nežne, zato so starši do njih ponavadi pozornejši in jih branijo kot šibkejše, fante pa to jezi, zato poskušajo dokazati, da so njihove sestre negativne osebe.

V tem obdobju so fantje večinoma grobi, deklice vlečejo za lase, jih ščipajo, uničijo jim najljubše punčke in jim govorijo da so neumne tečnobe. Deklice to doživljajo stresno, ker se njihovi bratje ne želijo igrati z njimi in hitro planejo v jok.

2. Vpliv odnosa na gradnjo lastne identitete

V tem obdobju so dekleta močnejša, zasledujejo fante na vsakem koraku in jih potem ponosno tožarijo staršem, z namenom, da si pridobijo njihovo naklonjenost. Sedaj jim vračajo ignoranco iz zgodnjih otroških let, ne trudijo se več, da bi se jim približale. Njihova pozornost jim ni več pomembna, obnašajo se nasprotno kot fantje, saj želijo pokazati, da so drugačne. V času pubertete začneta iskati drug pri drugem podporo, saj njuni interesi postajo vedno bolj podobni. Poslušata isto glasbo, imata skupna prijateljstva in tudi skupaj gresta ven. V prepih s prijatelji spoznavata, da nobeno prijateljstvo ni tako močno kot njuno.

Z leti postajajo bratje do svojih sester vedno bolj zaščitniški. Za deklice je mlajši ali starejši brat dolga leta edini pravi junak, saj vedo, da imajo svojega zaščitnika, kar jim daje občutek varnosti.

Čeprav obstaja neka splošna trditev, da je oče ključni moški lik v življenju hčerke oče, je resničnost drugačna. Za razliko od očetov, ki običajno vidijo svoje hčerke kot idealne princeske, bratje svojih sester ne idealizirajo, ampak jih imajo radi tudi z napakami in pomanjkljivostmi, o katerih pa seveda, vedo vse. Čeprav so odnosi med brati in sestrami zelo burni, predstavljajo zelo pomemben del pri sestavljanju njihove lastne identitete. Ta odnos je osnovna vez s starši, hkrati pa povezava med različnima svetovoma  obeh spolov

3. Zakaj dekleta obožujejo svojega brata

Čeprav sta na prvi pogled vedno na bojišču, bosta v hudih časih vedno potegnila skupaj. enako bo tudi, ko bodo nastopila nesoglasja s starši. Ko bo našla fanta, bo priskrbel alibi za njen skrivni zmenek. Če bo fant še po naključju njegov prijatelj, ga bo vljudno opozoril, naj se ne igra z njegovo sestro. V šoli pa jo bo branil pred nesramnimi sošolci.

Čeprav se znata glasno prepirati in včasih tudi pretepati, se lahko takoj razumeta, tudi če sta bila dolgo časa narazen. Lahko rečemo, da sta na isti valovni dolžini, njun okus za filme je enak, prav tako enako dojemata šale, ki jih mogoče drugi drugače razumejo.

S skupnimi igračami se ure in ure zabavata, hkrati pa kraljujeta vsak v svojem kraljestvu princesk in avtomobilov. Deklice se s pomočjo svojih bratov lažje spoprimejo s tehničnimi nalogami kot so vožnja s kolesom in avtomobilom.

Skupaj si izmenjujeta izkušnje in nasvete, ki jih uporabljajo tako fantje kot dekleta pri nasprotnem spolu in tako oba vstopita v partnerski odnos zelo dobro pripravljena.

Seveda pa nič ni popolno, kar velja tudi za odnose med sestrami in brati. V družinah, kjer si naklonjenost staršev delita brat in sestra, je to kar razumljivo. Če še vedno razmišljate o tem, kako bo vaša princeska sprejela svojega malega bratca, potem se zavedajte, da ste ji morda priskrbeli najboljšega življenjskega “družabnika”.