Kako jeza vpliva na naše zdravje

Stres je naš sopotnik, ki se z roko v roki  sprehaja z na vsakem koraku. Ko se razjezimo, se trenutno osvobodimo stresa, vendar pa dalj časa trajajoča jeza povečuje tveganje za infarkt, možgansko kap in slab imunski sistem. Ko smo jezno, smo zmožni narediti marsikaj, za kar niti v sanjah ne bi pomislili, da smo zmožni. Jeza pogosto popolnoma uniči naš samonadzor in nam onemogoča, da bi sami sebi preprečili narediti nekaj, kar ne bi smeli.

Včasih imamo dober razlog za jezo, kar niti ni tako slabo. Jeza nam pogosto pomaga, da sprejmemo odločitve in speljemo akcije, ki jih drugače brez dodatne motivacije ne bi. Sama jeza ni toliko problematična, problem je naš odziv na čustva jeze, ki se tvorijo znotraj nas.

Pospešeno bitje srca, povečan krvni pritisk in dotok krvi v mišice, povišana raven glukoze in adrenalina, razširjene zenice in celo izboljša vid so trenutne reakcije, ki so povsem  normalne ob izbruhu jeze. Ko se umirimo se vse te funkcije vrnejo v normalno stanje brez dolgoročnih zdravstvenih posledic.

Tveganje za nastanek bolezni pa se poveča, če se pogosto razburimo. Takrat sta najbolj na udar kardivaskularni sistem in jetra.

Tveganje za srčni infarkt

Mnenje psihologov je, da je občasna jeza normalno človeško čustvo, težava pa je, ko oseba izgubi nadzor oz. ne zna jeze pravilno izraziti. Jeza, ki se kopiči v nas in situcije, ko ne moremo izraziti čustev, še slabše vplivajo na naše zdravje in srce kot pa glasni izbruhi. Podatki kažejo, kako so jeza in druge močne emocije med najbolj pogostimi vzroki za nenaden srčni infarkt, ki se zelo pogosto konča s smrtjo. Srce je najbolj ogrožen organ, ko govorimo o jezi.

Povišani krvni pritisk med izbruhom jeze naredi nepopravljivo škodo na krvnih žilah in tako slabi naš kardiovaskularni sistem. Eden od zgrešenih načinov izražanje jeze je prav gotovo navidezna mirnost, ki nam le uničuje srce.

Preiskovalci so bili pozorni na številne različne spremembe, ki so se zgodile največ dve uri pred nastankom kapi, npr. nenadne temperaturne spremembe, obilen obrok, telesni napor in druge. Vendar pa so le za jezo in druga negativna čustva ter nenadne spremembe položaja telesa dokazali, da neodvisno vplivajo na sprožitev dogodka.

“Na jetra mi greš”

Že iz znanega reka je razvidno, da so tudi jetra tista, katerih delovanje je povezani z negativnimi občutki, ki jih povzroča vedenje posameznika.

Jeza proizvaja motnjo v našem energetskem sistemu na jetrih, ki ne prejemajo potrebne energije, stara uporabljena energija pa se blokira in kopiči v njih. Takšno stanje lahko primerjamo s tem, da bi vdihnili svež zrak in ga ne bi izdihnili. Torej, ne glede na to, kako svež je bil zrak, moramo ga izdihniti. Jeza bo ustvarila to blokado in stara energija se bo zadrževala v jetrih. Če se bo to ponavljalo dan za dnem, bodo jetra izgubila svojo funkcijo. Negativnih čustev, ki jih povzroča jeza, ne moremo izbrisati, saj so rezultat našega življenja. Toda če namesto jeze ali potiskanja jeze izberemo razumevanje in ukrepanje z akcijo, bo negativna energija stekla iz telesa in telo bo spet prešlo v harmonično stanje. Ne bo se nam torej treba razjeziti, ker se jeza preprosto ne bo niti ustvarila. Ljudje, ki pogosto potiskajo jezo, razvijejo težke bolezni, kot so bolezni jeter ali tumorje.

Sprostitvene tehnike za  izražanje jeze

Športne aktivnosti

Včasih lahko o svojih občutkih in čustvih najlažje razmislimo med športno aktivnostjo. Ura teka, joge ali sprehod v naravi nam lahko pomaga umestiti naše občutke in zmanjšati stres. Lahko si nabavite boksarsko vrečo ali pa si privoščite streljanje z barvami na paintballu.

Smeh

Imate posnetek, film, skladbo, sliko ali misel, ki vas vedno spravi v dobro voljo? Odlično, vzemite si pet minut in si zadevo ponovno oglejte, preberite, poslušajte in negativna čustva pretvorite v pozitivna..

Umirjeno dihanje

Na negativna čustva ni dobro takoj odreagirati, tudi jih ni dobro potlačiti. Najprej se je treba ustaviti, globoko vdihniti, umiriti naše dihanje in se nato spopasti s problemom na dlani.

Lahko si pomagate tudi s pripomočki za sproščanje jeze, ko so mehke žogice, ki jih stiskate v dlani.

Zavestno delo na sebi

Vse zgoraj naštete metode trenutno usmerijo misli drugam. Če pa želimo problem rešiti celostno, pa je potreben pogled vase, sprememba življenjskih vzorcev in navad, ki nas pripeljejo v izbruhe jeze.