Moč besed moram ali želim

Besede so osnova komunikacije med ljudmi. Vsaka izgovorjena beseda, ki jo izgovorimo v mislih ali naglas, povzroči določeno reakcijo. Zavedati se moramo, da to kar si govorimo, postane tudi naša resničnost. Besede imajo svojo moč in to veliko večjo, kot si mislimo. Ko začnemo gledati življenje kot virtualno resničnost in uporabljene besede kot računalniške ukaze, ki poganjajo naše življenje, postanemo tudi bolj premišljeni pri uporabi besed.

Vzpodbujanje pozitivnih čustev

Pa vzemimo za primer besedo moram, ki jo vsakdo od nas vsak dan velikokrat izgovori, ali pa vsaj pomisli nanjo. Če opazujemo sami sebe, lahko tudi hitro ugotovimo, kaj se dogaja z nami. Že zjutraj, ko se zbudimo, nejevoljno pomislimo:”Kako rad bi počival, pa moram vstati in zopet iti v službo.”

Ali se bo naše počutje spremenilo, če bomo zjutraj pogledali skozi okno in se razveselili, ko bomo ob pitju dobre jutranje kavice uživali ob pogledu na prebujajoče se sončne žarke in nam dobro jutro vošči ptičje žgolenje. Če podrobneje pogledamo naš monolog, vidimo vzročno posledično reakcijo, v kateri se za vsakim MORAM skriva zamaskirani ŽELIM.

Če zamenjamo “moram” z “želim si”, bomo lažje opravili stvari, ki so nam neprijetne. Zelo preprosto rečemo: “Danes si želim iti v službo” namesto “Danes moram iti v službo”. Z uporabo prvega stavka bomo veliko bolj pozitivno začeli svoj dan.

Neizražene želje

Naše želje so lahko različne. Če rečem:”Moram pospraviti hišo, ker pridejo obiski.” S tem ne želim pospraviti prostora, ampak želim ugajati nekomu drugemu. Če pa rečem: “Želim pospraviti hišo, da bo naš življenjski prostor urejen, in se bomo v njem bolje počutili.”, je tako želja uresničljiva in odpor v rutinsko pospravljanje se bo spremenil v prijetno opravilo.

Ko prepoznamo svoje pristne želje, nas le te motivirajo in nam dajejo moč že samo s tem , da jih prepoznamo. In s tem, ko začne uresničevati naše želje, ni več pomemben cilj, ki ga bomo dosegli. Ne razmišljamo več kako moramo imeti pospravljeno stanovanje, ampak se zabavamo že ob samem pospravljanju.

Bolj pogosto kot bomo uporabljali izraz želim, prej bomo spoznali, da težave niso tako hude, kot se se nam včasih zdele in da imamo nad svojim življenjem veliko večji nadzor, kot se na je včasih zdelo.