Spremenite navade in izboljšajte življenje

Naše vsakodnevno življenje sestavljajo navade, ki smo jih ustvarjali leta in leta. In zdaj smo tam, kjer smo. Vse tiste male stvari, zaradi katerih se počutimo osamljeni, so se počasi vključile v naše življenje. Če želimo vse te navade spremeniti, bomo potrebovali veliko več časa, kot smo  navade ustvarjali. Čeprav izgleda na prvi pogled nemogoče, naše navade vseeno lahko spremenimo. Življenje je preveč komplicirano, zato ga poenostavite.

Napišite plan sprememb

Enostavno navodilo, zatakne pa se pri tem, ker ponavadi ne vemo, kaj bi morali spremeniti. S poštenim pogledom vase, bomo to nalogo zlahka opravili. Seznam naših slabih navad bo kar precej dolg, zato moramo iz njega izvleči prednostne naloge. Najprej se moramo znebiti najpomembnejših in najslabših navad. Če nam bo to uspelo, bomo veliko lažje naredili manjše spremembe. Ker do sedaj nismo pomislili na spreminjanje navad, se nam zdi ta naloga zelo težka. Ko pa se soočimo s problemom, problem ponavadi izgine.

Privoščite si nagrade in pohvale

Spreminjanje navad je dolga in samotna pot. Svoje navade lahko spremenite samo vi sami. Partner, prijatelj ali kdo drug vas lahko spodbuja, pot pa boste vseeno morali prehoditi sami. Vi sami ste ustvarili slabe navade in le vi sami se jih lahko znebite.

Vsakič, ko se uspete znebiti slabe navade, se nagradite. Nagrada naj bo uporabna. Če ste se na primer uspeli disciplinirati in ste iz svojega jedilnika izločili nezdrave, sladke ali mastne jedi, si za nagrado zavrtite svojo najljubšo pesem, ali pa si kupite en lep kos oblačila. Ko ga boste oblekli, bo spomin na zvrhan krožnik testenin le še bled spomin.

Slabo navado zamenjajte z boljšo

Slabe navade težko popolnoma izničimo, zato je potrebno poiskati zamenjavo zanjo. Če ne boste imeli zamenjave, boste še naprej razmišljali o stari navadi in imeli občutek praznine. Da naše ponavljajoče se vedenje preide v navado, porebujemo tri tedne do dveh mesecev. Zato je tukaj zelo pomemben dejavnik vztrajnost in močna volja.

Če se je nekdo ozdravil odvisnosti od alkohola, mora navade, ki so vezane na pitje alkohola, zamenjati z navadami, ki so koristne za njegovo zdravje. Popivanje s prijatelji v lokalih bo zamenjal za šport, pitje brezalkoholnih pijač ob raznih družabnih srečanjih, iskrene pogovore.

Poglejte nazaj

Dlje ko potujete, bolj stare navade ostajajo za vami. Včasih se mogoče spomnite prvega dne vaše spremembe, koraka ali spodbude, ki ste si jo dali. Prišli ste na vrh hriba, s katerega je lep razgled. Razgled na vaše stare navade, ki so ostale spodaj v dolini. Da ste dosegli ta vrh, niste naredili le koraka ali dveh. Ko določena oseba uspe, vidimo le  njen končni rezultat. kako je prišla do tega pa ostaja nevidno. Zato ne glejte nazaj posamezne kline, ker ne boste videli razlike. Šele, ko ste na vrhu se ozrite nazaj in pomahajte svojim starim navadam, ki so ostale daleč za vami.