Prehrana po praznikih

Prazniki so povezani s tradicijo, kar pomeni bogato obloženo mizo za katero sedemo z družino in prijatelji. Praznična hrana  lepega videza, odličnega vonja in okusa našo željo po preskušanje teh dobrot še poveča. Ker pa praznik ni vsak dan, moramo vedeti, da tudi praznična energijsko bogata živila z veliko sladkorja in maščob neugodno vplivajo na zdravje.

Po praznikih posvetite svojemu telesu vsaj en teden, ki ga boste namenili razstrupljanju svojega telesa. Vaše razstrupljanje naj ne bo kazen, ki ste si jo prislužili, ker ste med prazniki pregrešno posegali po prepovedani hrani. Naj bo to darilo za vaše telo, s katerim boste razbremenili vaše organe, dobili več energije, uredili prebavo in izboljšali delovanje imunskega sistema.

Pri tem uporabite le nekaj enostavnih pravil, ki vam bodo hitro prinesla rezultate.

Odstranite vso težko prebavljivo hrano

Pomembno je, da iz vašega jedilnika vsaj za kratek čas odstranite vso težko prebavljivo hrano, ki zajema mastno hrano, meso in mlečne izdelke. V to kategorijo sodijo tudi sladkor, slaščice, umetna sladila in suho sadje.

Jejte veliko svežega sadja in zelenjave

V jedilnik vključite sveže sadje in toplotno neobdelane hrane. Za zajtrk si privoščite sadno zelenjavni smuti ali zelenjavni sok iz sveže zelene listnate zelenjave. Skuhajte lahko zelenjavno juho brez soli in ostalih močnih začimb.

Pijte dovolj vode

Vsak dan popijte 2 do 3 litre vode ali nesladkanega zeliščnega čaja. Včasih se nam zgodi, da občutimo lakoto. Takrat popijte kozarec vode, saj velikokrat telo takrat zazna le pomanjkanje vode.  Na tešče popijte 2 dcl vode in 2 dcl vode z limono. Bazičen učinek limone spodbuja razstrupljanje. Pijete lahko tudi koprivin ali ingverjev čaj.

Gibanje na svežem zraku

Vsak dan preživite vsaj pol ure v naravi. Pojdite na sprehod, v gozd ali pa na bližnji hrib. Na hribu se ustavite in se zazrite vase. Osredotočite se na dihanje, sprostite svoje misli, se prepustite melodiji ptičjega petja in enostavno uživajte.

Odpovejte se alkoholu, kavi in cigaretam

Kava telo zakisa, zato ni priporočljivo, da jo uživate v času razstrupljanja. Zakisanost pa zavira normalno delovanje celic in negativno vpliva na naše počutje. Odpovejte se tudi alkoholu in cigaretam.

Razstrupljanje pomeni počitek za našom presnovo, zato je dobro da se je lotimo dva do trikrat na leto. Način prehrane mora biti prilagojen našemu slogu življenja in splošni telesni pripravljenosti, saj je pomembno da se ob tem veš čas  dobro počutimo.