Feng shui in spomladansko čiščenje

Na spomladansko utrujenost vpliva tudi urejenost okolja, v katerem živimo. Pomlad je čas za obnovo in čiščenje, vendar moramo najprej počistiti staro in narediti prostor za novo. Pomladno čiščenje čudežno vpliva na osebno energijo, saj nas bo okrepila in obdala z veseljem. Nered in navlaka zadržujeta slabo in zastalo energijo, blokira pretok zdrave Chi energije. Nered lahko povzroči utrujenost, stres, depresijo ali celo bolezen.

Ohranjanje reda pa omogoča svoboden pretok energije Chi. Po Feng shuiju je namreč prostor živo bitje, ki je potrebno čiščenja, urejanja in polnjenja z energijo. Feng Shui je izmenjava energije med nami in prostorom. Drugo ime za energijo je tudi či, prana ali ki. Feng Shui čiščenje razdelimo na štiri faze.

1. Čiščenje nereda v okolici

Pospravimo smeti zunaj hiše ali stanovanja, popravimo neurejeno fasado, uredimo zapuščen vrt, travnik, vrtno lopo. Naše življenje se ne odvija samo znotraj zidov. Zato je pomembno, da določeno pozornost namenimo urejanju okolice.

2. Čiščenje nereda v prostoru

Nered predstavlja energijo, ki se zadržuje v preteklosti. Nabira se takrat, ko vaša energija miruje. Če je energija zdrava, je nenehno v gibanju. Kljub temu, da v stanovanju vlada navidezen red, je pomembno, ali red vlada tudi v vaših skritih kotičkih. V omarah, pod posteljo, predalih. Ljudje, ki imajo v neredu zadržano energijo, so pogosto utrujeni, potrebujejo veliko počitka, večino dneva presedijo pred televizijo ali računalnikom. Zato odvrzite, podarite ali prodajte vse, kar niste koristili v zadnjih šestih mesecih. Znebite se stvari, ki blokirajo pretok vaše energije v kuhinji, na kuhinjskih elementih in v hladilniku. V prostor postavite nove rastline, da osvežite vaš prostor. V kuhinjo lahko date bujna in aromatična zelišča kot sta rožmarin, origano in meta. Temeljito očistite in odvrzite nepotrebne stvari iz spalnice in kopalnice. Očistite okna, pod posteljo, dekorirajte vaše prostore s spomladanskimi dekoracijami.

3. Čiščenje emocionalnega nereda

Čiščenje samega sebe najtežji korak v procesu čiščenja in je tudi najpomembnejši. Neizrečene stvari, nerazrešeni odnosi, iskanje krivde pri drugih in čustvena manipulacija. Vendar smo edina oseba, ki lahko spremenimo mi sami.  Razrešite nesoglasja, najdite kompromise, prevzemite odgovornost za svoja dela in posledice, oprostite, vrnite dolgove in se pobotajte s starimi prijatelji.

4. Energetsko čiščenje

Z  energetskim čiščenjem odstranimo energije predhodnih stanovalcev. Energijsko čiščenje prostora je zelo priporočljivo tudi med boleznijo in po njej, potem ko v prostoru dolgo časa ni nihče živel, v težkih življenjskih situacijah ali obdobjih, ko so prisotna negativna čustva in misli, ki ustvarjajo slabo energijo tudi v prostoru. Prostor dobro očistiti tudi takrat, ko čutite, da vaše življenje nazaduje ali  se preprosto ne počutite dobro med svojimi štirimi stenami brez kakšnega posebnega razloga.