Kako shraniti marele?

Letošnje leto nas je zopet bogato nagradilo z dežnikaricami ali po domače z marelami. Ko rastejo jih je polno. Velike, majhne, odprte in zaprte. Ko rastejo, rastejo resnično kot gobe po dežju. Najboljše so seveda po dunajsko ocvrte marele. Dobre so tiste velike, ki smo jih seveda najbolj vajeni.

Čeprav marele veljajo za gobe, ki jih je dobro pojesti takoj, jih lahko tudi zamrznemo.

1. Pražene marele

Pražene so idealne za shranjevanje, saj so zelo okusne in imajo blag okus po lešnikih. Ta okus ohranijo tudi v zamrzovalniku. Zamrznjene pražene marele lahko vmešamo v riž, ajdovo kašo ali bulgur in dobimo čudovito rižoto. Primerne so tudi za pripravo hitrega kosila, kjer jim lahko dodamo jajca ali kot dodatek juham in enolončnicam. 

Marele na grobo očistimo z nožem in obrišemo s papirnatim servietom. Stebla odstranimo in uporabimo samo zdrave klobuke. Čiste klobuke narežemo na enake, manjše kose in jih pripravimo za praženje. Olupljeno čebulo sesekljamo in v ponvi  prepražimo, da postekleni. Dodamo narezane marele, sol in poper ter jih pražimo ob stalnem mešanju na zmerni temperaturi, dokler ne spustijo vode. Gobe pustimo v ponvi, da se ohladijo.Nato jih damo v manjše posodice in zamrznemo.

2. Marele, ocvrte po dunajsko

Veliki hrustljavi ocvrti klobuki so nasploh slastni, še posebej, če jim dodamo še ocvrt krompirček in tatarsko omako. Zraven paše velika skleda zelene solate. Tudi marele lahko paniramo in jih panirane spravimo v zamrzovalnik. Dobro je da se posamezni panirani klobuki med seboj ločijo s tanko folijo za živila, ki preprečujejo sprijemanje. Panirane marele porabimo v dveh mesecih, ker izgubijo svežino in spremenijo okus.

3. Posušene marele

Letos je marel resnično ogromno, nabranih, očiščenih, paniranih in še jih je ostalo. Če nam je ostalo več ogromnih klobukov, jih lahko enostavno narežemo na največ pol centimetra debele rezine in. Posušimo zunaj na zraku, položene na razgrnjene papirnate serviete ali časopisni papir.  Pri tem moramo biti pazljivi, da jih jih čez noč ne pustimo zunaj, saj jih rosa uniči. Še bolj enostavno pa je če gobe zložimo na pekač in ga postavimo v pečico, ogreto na 40 stopinj Celzija. Če je pečica ventilatorska, vklopimo ventilator in pustimo vrata pečice priprta, da odstranimo vlago. 

Gobe so suhe, ko jih lahko zdrobimo. Posušene marele shranimo v zaprtem steklenem kozarcu in jih uporabimo kot dodatek pri pripravi gobjih jedi, z njimi lahko skuhamo rižote, juhe, omake ali pa jih uporabimo kot začimbo.