5 najpogostejših napak pri pripravi gob

Jesen je letni čas, ko nam sprehod po gozdu ponuja ogromno možnosti za nabiranje hrane. Poleg dobrega počutja nas v dobro razpoloženje spravi še polna košara gob, ki jih v teh jesenskih dnevih ne manjka.

Gobe lahko pripravimo na različne načine, so okusna dopolnitev marsikaterega obroka ali pa samostojna jed.

Pri tem je pomembno, da nabiramo samo tiste gobe, ki jih resnično poznamo in da pozornost namenimo tudi njihovi pripravi.

Gobe so že same po sebi močnega okusa, zato je potrebno poskrbeti,  da bodo jedi iz gob polnega okusa in prava poslastica. Zato moramo biti pozorni na napake, našo gozdno trofejo hitro spremenijo v sivo lepljivo gmoto, ki ne tekne nikomur.

Kaj ponavadi delamo narobe?

1. Pranje gob

Gobe so spužve, ki vase vsrkajo veliko količino vode. Zato gob ne smemo prati pod tekočo vodo, ker bodo bodo vodo vsrkale vase. Gobe očistimo in razrežemo vedno tik pred uporabo. Zavržemo vse stare in črvive gobe, odstranimo grobo umazanijo in obrežemo bete, črvive, plesnive ali vodene dele. Dobro jih očistimo s krtačko ali vlažno krpo. Nekatere gobe moramo pred uporabo tudi postrgati ali olupiti.

2. Slaba toplotna obdelava

Gob nikoli ne smemo kuhati počasi  pri nizki temperaturi, saj bodo tako spustile vodo in in se ne bodo lepo zapekle. Pri visoki temperaturi pa bo voda hitro izhlapela, gobe pa bodo lepo rjavo zapečene. Gobe spustijo vodo tudi v primeru, da je količina gob prevelika, ponev pa premajhna. V tem primeru se temperatura zniža, gobe pa spremenijo teksturo.

3. Preveč maščobe

Gobe so spužve in zato poleg vode vsrkajo tudi vso maščobo. To pomeni, da je ne smemo dodati preveč, sicer bodo zelo mastne in tako še težje za želodec. Še zlasti moramo biti pazljivi, če se odločimo za ocvrte gobe. Takrat jih najprej paniramo v moki, jajcih in drobtinah, nato pa v olju za cvrtje ocvremo pri primerno visoki temperaturi.

4. Stare maščobe

Gobe vpijejo maščobo, hitro pa se nalezejo tudi njenega okusa. Zato moramo za pripravo gob uporabiti maslo ali oljčno olje, ki jim bosta dala prijeten okus, izogibamo pa se oljem, ki imajo izrazit okus. Le ta bi lahko prevladal nad naravnim okusom gob. Maščoba mora biti vedno sveža, tudi pri cvrtju.

5. Rezanje gob na majhne lističe

Ponavadi gobe narežemo na lističe, vendar je za marsikatero jed  bolj primerno, da jih narežemo na večje kose.  Šampinjone lahko včasih narežemo zgolj na polovičke ali četrtine, če so izjemno majhni, pa lahko ostanejo tudi celi. Tudi mlade jurčke narežemo na večje kose. Ostrigarjev pa sploh ni potrebno rezati, ampak jih lahko natrgamo.

Gobe imajo zelo močan okus, zato jih lahko posušimo, zmeljemo in uporabimo kot začimbo. Če jih uporabljamo kot glavno jed, pa moramo biti pazljivi pri uporabi drugih začimb, predvsem pa jih moramo dodati na koncu, da prej ne spustijo vode.

Večina nas pripravlja gobe z jajcem, v smetanovi omaki, rižotah in juhi.  Okusne so nadevane gobe iz pečice, gobe na žaru, gobe s slanino, v polenti ali praženem krompirju, vložene v slanici ali v kisu, nadevane v trtne liste, v pasteti iz listnatega testa, nadevane s kozicami.