Ali eno jabolko res odžene zdravnika stran?

Jesenski dnevi so krajši in hladnejši, zato se lahko pogrejemo ob ustvarjanju v kuhinji. Jeseni je na voljo tudi obilo sestavin, ki bodo napolnile krožnik, poleg tega pa še poskrbele za vitamine, zdravje in postavo. Ena takih sestavin so zagotovo jabolka. Jabolka so zdrava in imajo zelo malo kalorij.

1. Imajo zelo malo kalorij

Jabolka imajo zelo malo kalorij, zelo malo maščob in sladkorja ter veliko vitamina C in A. Eno srednje veliko jabolko vsebuje le 95 kalorij in pokrije kar 14 odstotkov dnevnih pottreb po vitaminu C. Zaradi nizke kalorične vrednosti in nasitnosti, so primerna za katerikoli dnevni zdrav obrok in idealno živilo za hujšanje.

2. Poskrbijo za zdrave zobe in dlesni

Znani rek pravi, da jabolko očisti zobe tako dobro kot zobna ščetka in zobna pasta. To ni povsem iz trte izvito. Kot v vseh rekih  je tudi v tem nekaj resnice. Jabolko ne vsebuje le vitamina C, ampak še veliko koristnih mineralov. Žvečenje jabolka po obroku zares odstrani površinske obloge na zobeh.

Delci sadja ali zelenjave pomagajo pri odstranjevanju plaka in rahle površinske obarvanosti zob. Ta čistilni učinek lahko opazimo s prostim očesom, čeprav gre le za manjše spremembe. Posledično so zobje bolj zdravi in tudi manj obarvani.

Res pa je, da kislina v jabolku lahko negativno vpliva na sklenino, zato je po zaužitju priporočljivo zaužiti kakšen kozarec vode.

3.  Ščitijo pred rakom

Z jabolkom na dan boste zmanjšali tveganje za razvoj kar petih oblik raka, pravijo italijanski strokovnjaki. S svojo novo raziskavo so dokazali, da lahko z rednim uživanjem tega okusnega sadeža zmanjšate tveganje za razvoj raka pljuč, črevesa, dojk, ust in želodca.

Ne samo, da jabolka krepijo imunski sistem, varujejo nas tudi pred nekaterimi najbolj smrtonosnimi raki. ”Dobili smo prepričljive dokaze o varovalnem učinku jabolk pred rakom pljuč, črevesa, ust, želodca in dojk,” so v strokovni reviji Public Health Nutrition zapisali strokovnjaki z italijanske Univerze Perugia.

4.  Jabolka znižujejo nivo slabega holesterola

Z uživanjem samo dveh jabolk dnevno naj bi, tako trdijo raziskovalci, ljudje, ki jih pestijo povišane vrednosti holesterola dosegli prave čudeže. Krvne vrednosti holesterola naj bi upadle za kar dvajset odstotkov.

Redno uživanje jabolk se povezuje tudi z normalizacijo krvnega tlaka, večjo elastičnostjo žil ter redčenjem krvi. Ta priljubljen sadež je tako nepogrešljiv pripomoček pri zmanjševanju srčno-žilnih bolezni.

Jabolko vsebuje antioksidante in vlaknine, ki pozitivno vplivajo na zdravje srca in ožilja, ščitijo arterije in sodeč po nekaterih študijah učinkovito znižujejo nivo slabega holesterola. Uživanje jabolk zmanjša tudi tveganje za možgansko kap.

5.  Jabolka preprečujejo nastanek diabetesa

Jabolka lahko zmanjšajo tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Študije dokazujejo, da imajo ženske, ki dnevno pojejo dve jabolki, 28 odstotkov manj možnosti za pojav diabetesa, v primerjavi s tistimi, ki jabolka uživajo redkeje.

Vzrok je v jabolčnih vlakninah, ki uravnavajo nevarno nihanje krvnega sladkorja. Srednje veliko jabolko vsebuje okoli 4 grame vlaknin, od tega je največ pektina, ki znižuje slabi holesterol.