9 nasvetov kako rešiti težave s hladnimi nogami in rokami

So hladni dnevi že mimo, vas pa kljub temu zebe v roke in noge. Žal se pri nekaterih ljudeh, predvsem pri ženskah, te težave pojavljajo tudi v toplih sončnih dnevih. Vendar so mrzla roke in noge težava, na katero velikokrat nismo pozorni in ji namenjamo premalo pozornosti. Ne pomagajo tople volnene nogavice, ne prijetno ogret prostor, ne toplota sonca.

Razlog je slaba in upočasnjena prekrvavitev, kar pomeni nezadovoljiv pretok krvi v organizmu, ki je pomemben za dovajanje hranljivih snovi in kisika v tkiva. Najpogostejši razlogi upočasnjene prekrvavitve rok in nog so nezdrav način življenja, izpostavljenost mrazu in neprimerna prehrana. Pozorni moramo biti na zdravo prehrano in dovolj gibanja, še posebej, če imamo pretežno sedeč poklic, pri tem pa so nam lahko v pomoč tudi vaje, ki pomagajo k vzpostavitvi boljšega pretoka energije.

Kakšni so simptomi slabe prekrvavitve v nogah

Najpogostejša simptoma slabe prekrvavitve so hladne noge in neprijeten občutek težkih nog. Temu sledi glavobol z vrtoglavico, šumenje v ušesih, občutek nejasnih misli, težave z ohranjanjem pozornosti ali s spominom. Zaradi slabe prekrvavitve se pojavi tudi pogosta odrevenelost okončin. Po krajšem počitku odrevenelost in bolečina izgineta, vendar se ob ponovni dejavnosti vrnejo.

Kako lahko premagamo težave zaradi slabe prekrvavitve

Krvni obtok lahko izboljšamo na več načinov. Najpomembnejša je preventiva s temeljem na zdravi prehrani in redni vadbi.Če na vse te težave ne bomo pozorni, lahko pride do hujših zapletov kot sta možganska kap in srčni infarkt. Pomembno je normalno delovanje krvnega obtoka in cirkulacija, ki organizmu dovaja nujno potreben kisik, minerale in vitamine.

Eden od načinov za izboljšanje prekrvavitve nog je, da takoj spremenite nezdrave navade, zmanjšajte vnos soli in se izogibajte stresnim situacijam.

1. Redna vadba

Redna vadba pospeši kroženje krvi po organizmu, zato izberite telesno dejavnost, v kateri boste resnično uživali in jo boste z veseljem obiskovali ali vadili. Počnite karkoli, kar bo spodbudilo delovanje srca, lahko je hoja, kolesarjenje, tek, plavanje.

2. Zdrava prehrana

V prehrano vključite čim več sadja in zelenjave izogibajte pa se nezdrave, predelane, konzervirane in mastne hrane. Uživajte živila kot so ribe in oreški, saj so bogata z zdravimi maščobami. B vitamini, kot so fižol, čili, leča, krompir in melasa so učinkoviti pri izboljšanju obtoka.

3. Zadosten vnos tekočine

Z zadostnim vnosom tekočine omogočite organizmu pravilno delovanje notranjih organov. Pitje vode povečuje raven kisika v krvi, kar pa izboljšuje pretok krvi.

4. Masaža stopal

Masaža deluje dobro za vsako tegobo, saj se z masiranjem spodbuja pretok krvi določenega predela. Zaradi slabega pretoka krvi lahko postanejo deli telesa tudi napeti in vneti. Z masažo mišic pa se lahko znebite toksinov in pospešite kroženje krvi.

5. Izmenično hladno toplo prhanje

Izmenično prhanje s toplo in hladno vodo od stopal navzgor pospešuje krvni obtok in dejansko ogreje hladne noge. Takšno prhanje ni ravno prijetno, zagotovo pa prinaša dobre rezultate.

6. Privzdigovanje nog pri sedenju in ležanju

Ko sedite, privzdignite noge, tako da si pod noge namestite pručko ali pa uporabite porabite manjšo škatlo), v ležečem položaju pa si pod noge podložite nekaj blazin. To bo pospešilo prekrvavitev in omogočilo najboljšo sprostitev za noge.

7. Raztezanje

Dolgotrajno sedenje lahko upočasni prekrvavitev v okončinah. Po vsaki uri v sedečem položaju, posvetite 15 minut gibanju in lažji vadbi. Hodite, delajte počepe in z iztegnjenimi rokami rišite velike kroge.

8. Opustitev kajenja

Kajenje povzroča številne zdravstvene težave med drugim zmanjšuje krvni obtok. Če kadite, je morda čas, da se zamislite in prenehate.

9. Nošenje udobnih oblačil iz naravnih vlaken

Tudi pretesna oblačila lahko povzročajo slabšo prekrvavitev. Namesto volnenih si lahko ponoči nadenete konopljine nogavice. Organska mešanica dveh naravnih vlaken konoplje in bio bombaža združuje moč narave, kar zelo pozitivno vpliva na kožo. Konoplja in BIO bombaž sta gojena brez kemičnih pesticidov in gnojil. Organsko gojenje zmanjšuje negativne vplive na vodne vire in biotsko raznovrstnost. Obdelava organskih vlaken je ločena od ostale proizvodnje, pri čemer so vlakna obdelana izključno z organskimi materiali brez kemičnih snovi. Nogavice imajo udoben rob, ki ne stiska in tanek ročno verižni šiv v prstih. Izdelane so v barvi natur.

Prednosti nogavice iz konopljinih vlaken v primerjavi z nogavico izdelano iz bombaža:

  1. z vsakim pranjem nogavica postaja mehkejša in se bolj prilega nogi
  2. je odporna na UV sevanje in plesen,
  3. diha in je izjemno vpojna, vendar kljub vpojnosti ne absorbira vonja-niti telesnega, deluje antibakterijsko,
  4. primerna za ljudi z občutljivo kožo, saj ne vsebuje nevarnih sredstev za beljenje in barvanje
  5. se z lahkoto obarva z organskimi barvili
  6. ima odlične izolacijske lastnosti, deluje kot termoregulator

Kot naravni produkt je nogavica popolnoma varna za ljudi, ni zaznanih alergij ali kakršnihkoli drugih škodljivih reakcij. Zaradi same konstrukcije in vsebnosti materiala jo lahko imenujemo preventivna nogavica, primerna za ljudi, ki imajo težave z alergijami, venami in hladnimi nogami.