6 razlogov zakaj obiskati savno

V hladnih dneh nam poleg skodelice vročega čaja prija posedanje ob kaminu ali obisk savne. Obisk savne je s svojimi pozitivnimi vplivi ena najboljših neg in terapij telesa in posledično vpliva na naše zdravje ter dobro počutje.

1. Savna krepi imunski sistem in preprečuje prehlade

V hladnih zimskih dnevih so prehladi zelo pogosta nadloga z nahodom, kašljem in povišano temperaturo. Redni obiski savne so odlični preventivni ukrepi za zmanjšanje prehladnih obolenj. Zdravniki in znanstveniki so objavili ugotovitev, da lahko savnanje drastično zmanjša pogostost prehlada in gripe. Bele krvne celice, ki predstavljajo obrambo imunskega sistema pred obolenji, nastajajo v večjih količinah, če so smo izpostavljeni višjim temperaturam.
Redno savnanje preprečuje virusna in bakterijska obolenja ter pospešuje delovanje limfnega obtoka.

2. Savna izboljša psihofizično kondicijo

Intenzivna vročina omogoča fizično in umsko sprostitev telesa. Zato imajo ljudje, ki preživijo nekaj minut dnevno v savni višji nivo energije, ki ostane visok tekom dneva. Toplota v savni sprosti telo in pospeši proizvodnjo endorfinov, ki jih imenujemo tudi hormon sreče in zadovoljstva,  kar povzroči splošno dobro počutje. Dejstvo je, da reden obisk savne izboljšuje tako psihično kot fizično kondicijo in preprečuje vsakodneven stres.

3. Poveča se kakovost spanja

Ko se ponoči umirimo in spimo, je telesna temperatura nekoliko nižja kot podnevi, zato se koncentracija endorfinov zmanjša. Zaradi učinka savnanja, kjer se koncentracija endorfinov zelo poveča, ostane njihova raven tudi ponoči višja kot po navadi. Zato je tudi spanec bolj trden in kakovosten.

4. Savna pomaga pri hujšanju

Savna koristi tudi pri samem hujšanju in odpravi celulita, saj poskrbi za pospešeno cirkulacijo krvi in spodbuja prebavo ter metabolizem, s tem pa se lahko pripomore k lažji izgubi kilogramov. S potenjem v savni se izločijo sicer kalcij, fosfor, kalij magnezij in kuhinjska sol, vendar v tako majhni količini, da ni nobene nevarnosti za zdravje. Ker s hrano tako ali tako zaužijemo preveč soli, ki med drugim povzroča previsok krvni tlak, je dodatno izločanje kuhinjske soli s potenjem celo koristno.

5. Savna preprečuje revmatizem

Revmatizem povzroča tudi prevelika zakisanost mišic, vezi, sklepov in živcev. Zato je priporočljivo, da ljudje s kroničnim revmatizmom redno obiskujejo savno. Zdravilni učinek savne pa bo še večji, če si med posameznimi vstopi v savno privoščimo masažo, ki sprosti vse prenapete mišice in pospeši razstrupljanje našega telesa.

6. Savna pospešuje razstrupljanje ledvic

Telo škodljive snovi izloča s potenjem, vendar količina znoja ni zadostna, saj vsebuje le en procent škodljivih snovi, ki se morajo izločiti, ves preostanek je voda.  Potenje sicer sproži procese čiščenja v koži in tkivu, večji del kislinskih snovi pa se izloči prek ledvic. Ledvice filtrirajo strupene snovi iz krvi in jih s sečem vred izločajo. Savnanje spodbuja razstrupljevalno funkcijo ledvic, zato je priporočljivo, da tudi pred in med savnanjem popijemo kozarec vode.