Določite višino prazničnega proračuna

Decembrski prazniki so vsako leto težko pričakovani. Poleg vsakodnevnih radosti pa prinašajo tudi stres in skrbi, saj so želje in pričakovanja včasih višja od realnih zmožnosti. 

Ste letošnjega januarja doživeli šok ob pregledu porabe na kreditni  kartici, ker niste načrtovali božičnih daril? Čeprav se vam mogoče zdi nesmiselno, vendar je zdaj čas, da začnete razmišljati o svojem proračunu za božič. Če ne želite enakih presenečenj kot lani, lahko letos to popravite. Ustvarite načrt porabe za svoje praznično nakupovanje.

Preglejte vaš plan aktivnosti, ki ste ga naredili za in zraven vsake načrtovane aktivnosti napišite znesek, ki ste pripravljeni nameniti za izvedbo posamezne aktivnosti.

1. Seznam obdarovancev

Navidezno nepomembna naloga, saj vemo da moramo kupiti darila za vse družinske člane. Poleg tega so tukaj še stari starši, pa morebitni bratje in sestre ter nečaki in nečakinje in ko pogledamo samo razširjeno družino je na seznamu obdarovancev kaj hitro dvajset oseb. Določite kdo spada v vaš prvi krog koliko denarja boste namenili za ta darila. Potem določite drugi krog in višino sredstev. Nazadnje poglejte seznam obiskov in ljudi, ki bi jih bilo dobro obdarovati s kakšno pozornostjo. Sliši se zanemarljivo, vendar ko boste vse skupaj sešteli boste presenečeni nad višino zneska, ki ne bo tako majhen.

2. Praznična okrasitev doma

Preglejte kakšno dekoracijo ste imeli lansko leto in kaj želite imeti letošnje leto. Pustite vse, kar vam je všeč in se da uporabiti ter naredite natančen seznam kaj morate kupiti. Zraven obvezno pripišite znesek, ki ga boste za porabili.

3. Praznične aktivnosti

Naredite natančen seznam, kaj boste počeli. Pripravite jedilnike za praznične družinske večerje  in morebitne, zabave, ki jih boste pripravili za prijatelje. Pokukajte v omare in poiščite oblačila, ki jih boste nosili za te priložnosti. Določite posamezne sklope aktivnosti in zraven vsake določite višino sredstev, ki ste jih pripravljeni nameniti za posamezno aktivnost.

4. Neplanirani stroški

Čeprav je vse skupaj skrbno načrtovano, nas vedno preseneti nekaj, na kar nismo računali. Po narejenem celotnem seznamu posameznih sklopov stroškov seštejemo planirane zneske, da pridemo do končnega zneska.  Iz lastnih izkušenj lahko rečemo, da je ponavadi neplaniranih stroškov več in se redko zgodi, da je planirani skupni znesek višji od celotnih dejanskih stroškov.

5. Kako zmanjšati stroške, če je znesek občutno previsok

Večina stresov okoli praznikov izvira iz neorganiziranosti. Ko ste natančno določili višino sredstev, ki jih potrebujete za praznike, tožno veste koliko denarja potrebujete. Če je znesek previsok, lahko do božiča poiščite način, kje boste prihranili oz. zaslužili denar, ki ga potrebujete za praznike. Lahko pa seznam še enkrat preučite in zmanjšate npr. višino zneska za darila za posamezno osebo za 10 € in s tem prihranimo do 150 €.  Enako naredite še z drugimi postavkami in določite kaj lahko izpustite oz. najdete cenejšo varianto.