Stara ali nova družinska tradicija

Božič je čaroben čas za vso družino. Ne glede na to, ali ste religiozni ali ne, božič prinaša tiste vrednote, ki jih vsi cenimo. To so družina, darovanje in ljubezen. Zakaj ne bi ustvarili spominov, ki bodo trajali vse življenje z zabavnimi božičnimi tradicijami? Nekateri običaji od teh so vaša tradicionalna božična praznovanja, če pa s partnerjev izhajata iz različnih okolij, ustvarite svoje lastne tradicije, ki jih vaši otroci ne bodo nikoli pozabili.

1. Moji, tvoji, naši rituali …

Večina najljubših otroških spominov vključuje okraševanje božičnega drevesa. Brez božičnega drevesa skoraj ni božiča. S partnerjem pobrskajta po vajinih spominih in skupaj poiščita vajino idealno božično drevo. Če se spomnim svojega najlepšega božiča, je bilo to takrat, ko je oče prinesel domov največje božično drevo. Zraven je prinesel še nekaj škatel in v njih so bili sami svetleči okraski. Bili so zlati in rdeči. Skupaj smo ga okrasili. Ko je bilo okrašeno, je mama prinesla še eno škatlo in v njej so bili v zlati papir zaviti čokoladni bonboni. Obesili smo jih na drevo in potem smo vsak dan vzeli z drevesa en čokoladni okrasek. 

Skupaj izberite vaše sanjsko drevo, mu dajte svoje ime in narediti unikatne okraske, ki se jih bosta spominjala vidva s partnerjem in tudi vajini otroci. 

2. Božičkova pisma nekoč in danes …

Ko čas zavrtim nazaj, se spomnim svojih pisem Božičku in mojih vsakoletnih vprašanj. Ali je Božiček dobil moje pismo? Ali mi bo odpisal, ali prinesel želeno darilo? Kaj pa če se pismo kje založi in ga ne bo prebral Božiček ampak kdo drug?

Čarobni duh Božiča je še vedno prisoten in bo prisoten v vseh generacijah. Otroci in odrasli, vsi se veselimo veselega pričakovanja, nečesa, kar si ustvarimo sami. 

Skupaj z otrokom pišite Božičkova pisma, pišite o svojih željah, skupaj z vašim otrokom prebudite otroka v sebi. Glede na starost otroka ustvarite svojo družinsko zgodbo in kaj je najpomembneje, ustvarite takšno zgodbo, da boste v njej uživali tako vi kot vaši otroci.

3. Božični večer

Kaj počne vaša družina na noč pred božičem? Sta s partnerjem sama, vaš otrok pa je v postelji, zato ker ste kot otrok morali tudi vi  zgodaj v posteljo? imate božično večerjo v zgodnjih večernih urah in se potem odpravite peš na večerni sprehod k polnočnicam?

Ne iščete idealnega večera v očeh vaših staršev, babic, ustvarite svoj posebni božični večer. Stisnite se k partnerju in vzemite v naročje svojega otroka. Če še vedno uživate v svojih spominih, podarite enake spomine tudi svoji družini. Če pa vam spomini niso všeč,naredite svoje, unikatne. Naj postanejo vaši božični večeri vaša tradicija, ne glede ali  boste na božični večer pojedli veliko družinsko pico, okrašeno po izboru vašega otroka ali pa boste imeli na mizi klasično božično pečenko.

4. Smisel božiča

Vrednote božiča so danes drugačne kot so bile včasih. Ko pogledam decembrski vrvež v trgovinah. Ljudi, ki hitijo s polnimi rokami vrečk in škatel. Nakupovalna mrzlica je na višku. Nekaterim so pomembne materialne dobrine, kupi daril, s katerimi se odkupimo za čas, ki ga nismo preživeli z otrokom, partnerjem, starši, prijatelji.

Preden boste trgovini držali v rokah vrečke z darili, razmislite ali je to darilo res tisto, kar bo osrečilo osebo, ki jo želite obdarovati.  Zazrite se vase, saj je božič čas za razmislek, je čas hvaležnosti za vse kar imamo, uživanju v ljubezni, nesebičnosti in božičnem duhu, v vsem kar lahko delimo s tistimi, ki jih imamo radi.