Kako se znebiti navlake in preteklosti?

Pospravljanje je nadloga, ki pesti marsikatero gospodinjo. Naš dom je urejen prostor, v katerem se počutimo domače sproščujoče. V njem je ogromno stvari, ki so povezane s preteklostjo. Naši dragi  spomini. Predmeti, ki so del naše preteklosti. So res vsi tako pomembni, da morajo biti vedno z nami?

1. Opustite preteklost

Pospravljanje sentimentalnih predmetov vas prisili, da se opustite preteklosti.Vsi trpimo zaradi preteklosti in veliko pospravljanje je odličen način, da se spopadete s tem in v svoje življenje vnesete novo veselje. Ko boste zavrgli te predmete, boste dokončali pretekla poglavja svojega življenja, ki niso bila popolnoma zaprta. Zaradi tega se boste počutili popolnoma svobodnega in ustvarili boste prostor za prihodnost.

2. Zavrzite stvari, ki vam ne služijo več

Stvari, ki jih zavržete, so že izpolnile svoj namen. Ti predmeti so vam pokazali področja, ki vas ne navdihujejo več. Nekateri predmeti so vam dali ves navdih in veselje, ki vam ga lahko dajo in vam tako sporočili, da je njihov čas v vašem življenju minil. Vaše premoženje lahko postane nevidno zaradi stvari, ki se jih oklepate in vam ne služijo več. Vse ima rok veljavnosti, vključno z vami. Ne držite se stvari za vedno. Osvobodite se.

3. Sprejemanje odločitve

Za pospravljanje sta potrebni dve odločitvi. Ali lahko nekaj odstranite ali ne in kam shranite stvari, ki jih hranite. Potem si zastavite enostavno vprašanje.

Ali mi ta predmet prinaša veselje? Če obdržite tisto, kar vam prinaša veselje, boste v življenju doživeli več veselja in boljši življenjski slog.

Ko boste enkrat v popolnoma urejenem domu, se ne boste vrnili na svoje stare neurejene tirnice. Samo zato, ker je bilo nekaj pospravljeno, še ne pomeni, da je nered odstranjen.

4. Poiščite pravo mesto

Za vsak predmet, ki ga potrebujete, poiščite svoj prostor. Kar potebujete in vas izpolnjuje naj vam bo enostavno dostopno. Shranjevanje predmetov v škatlah, ki jih niste odprli v zadnjih petih letih pomeni, da teh predmetov verjetno ne boste nikoli uporabljali. Predmeti, ki vam prinašajo veselje vam naj bodo lahko dostopni, od ostalih se poslovite.

Majhni izdelki kot so drobiž, razne baterije, svinčniki, naj ne bodo po vseh sobah, ampak jih pospravite na eno mesto. Ko boste naredili evidenco tega, kar imate, boste postopek odstranjevanja lažji. Ta korak je bistven za to, da je postopek pospravljanja učinkovit.

5. Obdržite oblačila, ki so vam všeč

Imate polno omaro oblačil, na koncu pa nimate kaj obleči. Obdržite oblačila, ki so vam všeč in v katerih se dobro počutite, ostalo zavrzite brez slabe vesti. Če boste imeli stare majice z madeži in luknjami za v posteljo, se boste tudi v postelji počutili neprivlačno in boste šli spat s slabo samopodobo, ki vas bo spominjala na to kdo ste bili. Tudi oblačila, ki jih nosite, vplivajo na vaše počutje in samozavest, zato zavrzite tisto, kar vam ni všeč.

6. Naredite prostor za nove stvari 

Z čiščenjem navlake, ki v vašem življenju zaseda boste naredili prostor za nove stvari. Mogoče se boste lotili novega hobija ali se obkrožili z novimi ljudmi. S tem boste boste postali svobodnejši. Če uredite svoj dom, uredite svoj um.

Vaš um je delno odraz fizičnega sveta. Iz neurejenega doma nastane neurejen um, ki ne zna razmišljati naravnost, sprejemati odločitev ali dopuščati prostor za nove ideje. Vaša lastnina veliko pove o vas in skrito prispeva k vašemu splošnemu uspehu v življenju.

Če boste resnično obdržali samo stvari, ki vas osrečujejo, boste ugotovili, da ima vsak predmet namen in da so tisti, ki so v vas povzročali negativna čustva odšli. Spoznali boste, da lahko takšno pospravljanje korenito spremeni vaše življenje.