5 najpogostejših napak pri čiščenju

Čiščenje doma morda ni vaša najljubša dejavnost v tednu, vendar je nujno. 

Večina nas želi opraviti gospodinjska opravila v najkrajšem možnem času z najboljšimi rezultati za naša prizadevanja. Tukaj je pet najpomembnejših napak pri čiščenju, ki ste jih verjetno storili, da se boste nekoliko bolje organizirali. Spremenite svojo rutino čiščenja in delo boste opravili hitreje in imeli boste več časa za uživanje v svojem čistem domu.

1. Odlašanje

Ali takoj obrišete tla, popackana z marmelado ali pustite da se posuši?. Zdaj lahko porabite 15 ali 20 sekund za rešitev težave ali pa 20 do 30 minut pozneje počistite nered.

Isto načelo velja za skoraj vsako čiščenje. Nekaj ​​minut, porabljenih za čiščenje in praznjenje prostora vsak dan, olajša “težko” čiščenje. Kuhinjske prostore za pripravo hrane je treba sanirati, umazano perilo postaviti v zaboj, umivalnike kopalnic in tuš kabine obrisati po vsaki uporabi in nered, kot so pošta, časopisi in računi, vsak dan počistiti.

Ob sprotnem posparvljanju bodo naloge sesanja, čiščenja stranišč, brisanja tal v kuhinji in pranja perila veliko bolj preproste.

2. Začetek na napačnem mestu v sobi

Nihče od nas ne želi porabiti več časa za čiščenje, kot bi ga moral. Če med temeljitim čiščenjem začnete na napačnem mestu v sobi, boste morali slediti ponoviti korake. Zato najprej odstranite stvari, ki ne spadajo v določeno sobo. Ko ste pripravljeni na čiščenje, začnite na vrhu sobe in se spustite navzdol. Če najprej začnete s čiščenjem tal in nato nadaljujete z brisanjem pajčevine in brisanjem prahu pohištva, boste morali tla spet očistiti, ko se prah poleže.

Ko čistite stene in vrata ali okna tuša, začnite na vrhu in vam ne bo treba umakniti, da boste poskrbeli za kapljice.

3. Otrok ne vključujemo v družinska opravila

Otroke lahko vključimo v  gospodinjska opravila kot del igre. Pravi čas za vključitev otrok v gospodinjska opravila je, ko so malčki. Malčki želijo početi vse, kar počneta mama in oče. Začnite torej s preprostimi stvarmi, pri katerih lahko pomagajo, na primer z zložljivimi brisačami in pospravljanjem ali prinašanjem umazanih oblačil v pralnico. Ko rastejo lahko dodajate zahtevnejša opravila, kot je dejansko pranje perila.

Ustvarite tabelo opravil in otroke naučite načela, da vsakodnevno izvajanje nekaj majhnih čistilnih nalog zelo olajša splošno delo. Tako bo otroku urejenost postala navada, ki ga bo spremljala skozi vso življenje.

4. Uporaba umazanih čistilnih pripomočkov

Pripomočki, ki jih uporabljate za čiščenje, so lahko pravo gojišče bakterij. Vzemite si čas za pranje krp za čiščenje, čiščenje  veder za vodo, filtrov na sesalcu…  

Pripomočki za enkratno uporabo, kot so dezinfekcijski robčki, elektrostatične krpe in praški, so odlična izbira, vendar ne, če poskušate uporabiti samo eno za čiščenje celotne hiše. Vsakega čiščenja se lotite s svežim sredstvom za enkratno uporabo.

5. Uporaba napačnih čistilnih sredstev

Uporaba čistilnega sredstva, ki ni dovolj močno, lahko pomeni, da bodo ostali delčki  umazanije in bo treba nalogo ponoviti. Ste kdaj oprali oblačila samo, da ste ugotovili, da ostajajo madeži? Uporabili ste napačne izdelke za pranje perila. Natančno preberite napise na všivnih etiketah. S preverjanjem etiket lahko prihranite čas in  denar. Uporaba napačnega čistilnega sredstva lahko trajno poškoduje nekatere površine. 

Če poskušate zmanjšati količino kemikalij, ki se uporabljajo v vašem domu, so lahko naravni ali zeleni čistilni izdelki ob pravilni uporabi dokaj učinkoviti.