6 dejavnikov v dnevni sobi zaradi katerih lahko zbolimo

Naša dnevna soba je prostor za zbiranje družine. Čeprav se ne zavedamo, lahko v tem udobnem prostoru na nas prežijo bakterije, onesnaževalci zraka in alergeni. Ti škodljivi elementi lahko povzročijo številne zdravstvene težave. Znebiti se dražilnih snovi je še posebej pomembno za dojenčke in majhne otroke ter vse z oslabljenim imunskim sistemom.

1. Tekstilne talne obloge ali preproge

Tudi če ste natančni in vsak dan sesate, je preproga od stene do stene magnet za  bakterije, pršice in druge alergene.. Vsakič, ko hodimo ali se otroci igrajo po preprogi, se te dražilne snovi spustijo v zrak, ki ga dihamo. To lahko privede do težav z dihanjem.

Zamenjava starejše preproge z novo preprogo ni vedno najboljša rešitev za zdravstvene težave. Nove preproge oddajajo znatno količino hlapnih organskih spojin, ki so povezane s težavami z dihanjem in pogostimi krvavitvami iz nosu.

Če imate preprogo od stene do stene, jo redno čistite s sesalnikom, ki ima HEPA filter, preprogo naj sezonsko očisti strokovnjak, razmislite o odstranitvi in ​​uporabi manjših preprog, ki jih je mogoče enostavno oprati.

2. Osvežilci zraka

Ne glede na to, ali za prikrivanje neprijetnih vonjav uporabljate vtični osvežilec zraka, komercialni potpuri ali razpršilec, vsi pripomorejo k onesnaženju zraka v zaprtih prostorih. Domači dišavni izdelki, sveče in nekatera olja za difuzorje pogosto vsebujejo kemikalije, kot so naftni destilati, limonen, formaldehid, estri in alkoholi, ki lahko povzročijo dihalne stiske, glavobole in draženje oči.

Namesto komercialnega izdelka, ki preprosto prikriva neprijetne vonjave, namesto da bi jih odpravil, odprite vrata in okna in dobrodošli na svežem zraku. Ali pa po sobi postavite sklede s sodo bikarbono, aktivnim ogljem ali destiliranim belim kisom, da absorbira vonjave. Če vam je všeč dodatek vonja, si pripravite svoj potpuri iz posušenih cvetov in dodajte eterična olja.

3. Sesalnik

Sesalnik je eno najpomembnejših čistilnih orodij za zaščito pred prahom, umazanijo in alergeni v bivalnih prostorih. Toda, kolikor dobrega imajo nekateri pri odstranjevanju potencialnih nevarnosti za zdravje, lahko drugi nevede proizvedejo še več.

Vsakič, ko sesate, se v zrak sprosti nekaj alergenov in bakterij. Najstarejši krivci so starejši sesalniki in tisti brez filtrov, ki jih je mogoče čistiti ali zameniti. Študije so pokazale, da lahko bakterije ostanejo žive do dva meseca v polni vrečki ali skodelici sesalnika.

Znamka in cena nista vedno najboljši pokazatelj najvarnejše uporabe vakuuma. Poiščite takšnega, ki je opremljen z visoko učinkovitim zračnim filtrom  Nato filter redno čistite ali menjajte in po vsaki uporabi vrečko ali skodelico izpraznite, da odstranite nečistoče iz doma.

4. Hišni ljubljenčki

Čeprav imamo radi svoje hišne ljubljenčke, lahko zaradi njih zbolimo. Tako kot ljudje tudi mačke in psi izločajo mikroskopske delce odmrle kože, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo alergijske reakcije. Hišni ljubljenčki lahko prinesejo škodljivce, kot so klopi in bakterije z zunanjih igralnih prostorov in stranišč. Zato je najbolje, da hišnih ljubljenčkov ne zadržujete na preprogah ter na svojih posteljah. 

5. Kamin in drva

Kamin s košaro napolnjeno z drvmi, je hkrati priročen in dekorativen. Prinaša domačnost in toploto. Shranjena drva pa lahko vnesejo v dom škodljivce, ki lahko povzročijo alergije in dihalne stiske.Pustite les zunaj, dokler ni potreben. Takoj očistite pepel in saje iz kamina, ki lahko prav tako sprožijo astmo.

6. Prah 

Vsako leto se v povprečnem domu zbere skoraj 40 kilogramov prahu. Prah vsebuje strupene kemikalije, ki lahko povzročijo težave z dihanjem. Vsebuje pa tudi mikroskopske členonožce, pršice, ki se hitro razmnožijo.

Pršice so premajhne, ​​da bi jih lahko videli z očmi, vendar uspevajo v temperaturah in vlažnosti doma in lahko sprožijo alergije. Hranijo se z drobnimi kosmiči človeške kože, ki se izločijo in tvorijo glavnino prahu v našem domu, zlasti v preprogah in oblazinjenem pohištvu.