Izberita majhne radosti, ki bodo izpopolnile vajin odnos

Božič je pred vrati in spet se znajdemo med iskanjem ravnovesja med delom ali študijem, druženjem s prijatelji, načrtovanjem časa z družino in morda celo obiskom zabave ali dveh. V nekem trenutku, vmes med zabavami, družinskimi srečanji in neskončnimi množicami nakupov, lahko veselje praznikov hitro zapusti naše rožnate obraze in zapademo v depresivno počutje. Kako preprečite, da ta depresija ne vpliva samo na vaše razpoloženje, ampak tudi na razpoloženje drugih okoli vas? In kako lahko ohranite veselje v praznikih in preprečite, da bi se spremenili v še eno leto neskončne parade materializma?

1. Postavita realna pričakovanja

Bodita realna in odmislita “idealni” božič iz glave. Preveč ljudi ima idealizirano različico, kakšne bi morale biti počitnice, namesto, kakšne v resnici so. Nihče nima idealnih, slikovito popolnih počitnic. Postavita realna pričakovanja, tako za vajin odnos in čas za vajine starše in prijatelje. Postavita vajin odnos na prvo mesto.

2. Dogovorita se za majhna darila

Vse prevečkrat se ujamemo v nenadzorovano nakupovanje in potrebo, da kupimo za vsakogar nekaj. Pri tem največkrat izgubimo stvari, ki so res pomembne – naša prijateljstva, družina, duhovnost, partner. S partnerjem se dogovorita, da bosta drug drugemu podarila majhna darila. Določita točno manjšo vrednost, za katero bosta drug drugemu podarila neko majhno darilce, ki naj ima vsebinsko vrednost, ki je pomembna vašemu partnerju.

3. Bodite prijazni do sebe

Med hitenjem med praznikih pogosto uvrstimo sebe pogosto na zadnje mesto. Če želita s partnerjem pobegniti iz mestnega vrveža in si vzeti nekaj časa popolnoma zase, to storita brez razmišljanja. Odpustita si majhne prestopke in bodita prijazna do sebe. Ne silita v bučno družbo, zato da bi zadovoljila potrebe vaših prijateljev, medtem, ko bodo vajine potrebe ostale pozabljene.

4. Bodite iskreni in prosite partnerja za pomoč

Včasih se počutimo brez moči, saj preprosto želimo preveč stvari narediti sami. Razbremenite se in prosite partnerja za pomoč. Povejte mu, da zavzema pomemben del vašega življenja in da ga potrebujete. Ne pričakujte, da bodo tudi drugi prebrali vaše misli. Bodite iskreni, neposredni in pošteni do svojih prošenj. Če ste npr. vsako leto vi krasili božično drevo, letos prosite partnerja naj to naredi namesto vas in postavi za vas sanjsko drevo.

5. Preverite partnerjeve želje

Povežite se s partnerjem in preverite njegove misli in želje glede počitniških načrtov. Ne mislite, da mu berete misli. Direktno ga vprašajte kaj si želi, vi pa njemu povejte svoje želje. Morda boste presenečeni ugotovili, da je tisto, za kar vi mislite, da mu pomeni največ, njegova največja mora. On pa enako misli za vas. Zaupanje in iskrenost bosta naredila vajin odnos bolj intimen in čuteč.